Marcoeconomics

Linkedin Article  (dutch)

(10) Hoezo “haves” and “have-nots”?

A) Een praktijkvoorbeeld

(for the sake of argument, wat gechargeerd en geridiculiseerd).  


Ik wil namelijk Jeroen (die werkelijk bestaat) met eigen huis vergelijken met een fictive collega Klaas, die huurt.  

De collega’s hebben dezelfde baan en het zelfde salaris.

2012

Jeroen koopt een huis van 300.000 tegen 7% rente, met rente-aftrek van 30%, is zijn maandlast 1.225.

Klaas huurt het zelfde huis in de zelfde straat ook voor 1.225 huur. (Zie plaatje)

Ze betalen even veel en zijn even rijk. Een sprookje, alles goed en wel.

 

Totdat de “deskundigen” van de ECB besluiten MP1 (rente) en MP2 (QE) te gaan toepassen. Dit om “de economische groei in het eurogebied te ondersteunen en de inflatie op de doelstelling van 2% te brengen.

 

In 2022 zakt de hypotheek-rente “hierdoor” naar 1,5%.

 

Jeroen wordt hierop geattendeerd door zijn eigen “deskundige” en na ampel conclaaf besluit Jeroen hierop, goedgeluimd en goed van zin, zijn hypotheek van 7% naar 1,5% voor 30 jaar vast te zetten.

 

2022

Jeroen heeft nu een maandlast van 263 euro en daarbij is zijn huisprijs, tot zijn grote vreugdevolle verbazing, met 300.000 gestegen.

 

Klaas daarentegen, krijgt jammerlijkerwijs, door de jaarlijkse indexering van 3,0%, een maandlast van 1.664 euro op zijn bordje.

 

B) Rijk en arm

Jeroen is nu rijk en een “have” geworden want hij betaalt nu 1.000 euro minder hypotheek. Daarbij heeft hij 300.000 extra banktegoed van de ECB gekregen. Hij zou er een Tesla voor kunnen kopen en verder alles lekker trendy “verduurzamen” zodat hij geen energierekening meer heeft. Of hij zou natuurlijk, zoals vele “haves”, een tweede huis in Nederland of Spanje kunnen kopen en vervolgens verhuren.    

 

Klaas daarentegen is arm en een “have-not” geworden. Door de inflatie en de hoge energierekening kan hij alleen nog met steun van de overheid rondkomen. De ECB weigert hem (net als bij Jeroen) 84% huursubsidie te geven. Ook willen ze geen extra getalletjes in de computer intypen om hem ook een bankrekening van 300.000 te gunnen (wat ze overigens wel doen voor TPI (“To Protect Italy”)). Als reden hiervoor geven ze aan dat dit zou indruizen tegen de doelstelling  “de inflatie in het eurogebied op de doelstelling van 2% te brengen”.

 

C) The Internal order and disorder cycle

Klaas is “Bang” dat de helikopter-inflatie, de huren met meer dan 3,0% laat stijgen. Ook zijn basisemoties “Boosheid” en “Jaloezie” beginnen op te spelen. Hij radicaliseert, stemt PVV en ziet overal schuldigen en denkt zelfs aan opstand. 

 

Jeroen daarentegen is blij en vreugdevol, hij is met name dol op de loonprijspiraal. Want die laat zijn maandlasten verder verdampen en zijn huizenprijzen verder stijgen. Zijn basisemotie “Greed” begint op te spelen; hij gaat minder werken om meer te kunnen speculeren. Hij stemt D66 omdat grote decadente overheids-misallocations inflatie veroorzaken. Want Box 5 (Inflatiebelasting) is schuldsanering voor de rijken, dat heeft hij inmiddels wel begrepen.