Marcoeconomics

Linkedin Article  (dutch)

11) Waarom is PRIJS ons belangrijkste informatiesysteem?  

A) PRIJS

Zoals de vrijheid van meningsuiting zorgt voor een gezonde maatschappij, zorgt de vrijheid van PRIJSvorming voor een gezonde economie. Er is ook verbondenheid; vaak gaat de een niet lekker zonder de ander.

 

PRIJS is het belangrijkste informatiesysteem omdat in PRIJS alle economische informatie is verwerkt. Het is de kennis van alle economische actoren bij elkaar.

Door PRIJS kunnen er economische calculaties, van winst of verlies worden gemaakt.

Zonder PRIJS is er geen rationele manier om vast te stellen wat de meest productive inzet van kapitaal is. Het zijn trade offs tussen kapitaal, land en arbeid, zonder onder of overproductie. Want alles heeft zijn opportunity cost.

B) Het manipuleren van het belangrijkste informatiesysteem PRIJS (door “deskundigen”) heeft dus gevolgen.

 

-DDR

Een mooi voorbeeld hiervan is de “socialistische heilstaat” die Deutsche Demokratische Republik. In de DDR was er ook geen vrijheid van PRIJSvorming. De “deskundigen” van de SED (die Sozialistische Einheitspartei Deutschlands) bepaalde namelijk de productie en de prijzen. Met gevolg; grote tekorten, een ongewenst aanbod en een slechte kwaliteit. Op een gegeven moment moesten “die genossen” zelfs 17 jaar op hun “geliefde” Trabant wachten.

 

-ECB  

Binnen onze eigen “heilstaat” beinvloeden onze “deskundigen” van de ECB ook de PRIJS van geld. Dit doen ze volgens eigen zeggen om: “de economische groei in het eurogebied te ondersteunen en de inflatie op de doelstelling van 2% te brengen.

 

Maar de PRIJS van geld (rente) manipuleren verstoort de PRIJSvorming en geld “drukken” om tekorten te financieren devalueert daarbij de geldhoeveelheid. Volgens Milton Friedman bestaat er geen free lunch.

 

Nout Wellink gaf aan dat dit beleid de prijzen van financiële markten ontregelt, het bubbels in huizenprijzen en aandelenprijzen creeert, banken en bedrijven in stand houdt en dat dit grote risico’s met zich meebrengt (Artikel (8)). Bovendien zorgt het Cantillon-effect dat het verschil tussen “haves” and “have-nots” verder wordt vergroot (Artikel (10)).

 

- Helikopter-economie

Zelf praat ik als metafoor graag over een Helikopter-economie. Artikel (2)).

Dit wil zeggen dat Helikopter-geld en Helikopter-rente zorgen voor Helikopter-waarderingen, Helikopter-bedrijven (zombi bedrijven) en Helikopter-banen (zombi banen). Dit geldt ook voor de overheid. Als een overheid nieuw geld creeert gaan daar resources naar toe. In Nederland zijn er bijvoorbeeld in twee jaar tijd 50.000 nieuwe ambtenaren bijgekomen. Overmatige bureaucratisering leidt niet tot economische produktie of economische waarde. Het kan zelfs tegengesteld werken.

 

C) Het belangrijkste informatie systeem; PRIJS lijkt steeds meer onklaar.

We zitten bijvoorbeeld als gevolg, bij volledige werkgelegenheid nu al 3 kwartalen in een recessie. Normaliter zou je bij volledige werkgelegenheid juist een aanzienlijke groei moeten boeken. Door onjuiste prijssignalen lijkt ons kapitaal niet meer op de juiste manier gealloceerd. De trade offs tussen kapitaal, land en arbeid, kunnen dan niet meer optimaal worden gemaakt. Het belangrijkste informatiesysteem PRIJS lijkt steeds meer onklaar, wat leidt tot minder goede uitkomsten, meer risico en aldus een ongezondere economie.