Marcoeconomics

Linkedin Article  (dutch)

12)Waarom doen Overheidsschuld en tekorten er niet toe?


Boek: The Deficit Myth: Modern Monetary Theory; Stephanie Kelton

 

Volgens Stephanie Kelton doen, bij landen met een eigen munt, overheidstekorten en schuld er niet toe. De hoogte van een overheidsschuld is tenslotte maar een getal in een computer. Het is een scorebord. Een getal ophogen of getalletjes bijtypen kost niets en kan onbeperkt.

Inflatie en werkelijke resources zijn de limieten op publieke uitgaves niet een tekort. Met een eigen munt en de “geldpers” kan een land voor de veiligheid en het welzijn van de burgers zorgen, zonder zich zorgen te maken hoe ervoor te betalen.

 

MMT beveelt, bij een tekort aan goede banen; baangarantie aan. Iedereen die wil werken, zou aan de slag moeten kunnen in een overheidsbaan tegen een fatsoenlijk minimumloon.

 

Belastingen zijn alleen nodig om: Een munt waarde te geven, door er betaling in te eisen; om Inflatie te beheersen; om rijkdom en inkomen te herverdelen en om bepaald gedrag aan te moedigen of te ontmoedigen.

 

Er is dus geen focus op begrotingstekort, maar op tekorten op het gebied van goede banen, onderwijs, gezondheidszorg en democratie. Belastingen of schulden zijn daarbij niet beperkend. De beperkte factor is slechts inflatie. 

 

-Politici

MMT was voor Corona helemaal in, met name bij Politici. “Voor het welzijn van de burgers zorgen zonder daarvoor te betalen” klinkt heel eerlijk gezegd ook aantrekkelijk. “Een free lunch bestaat blijkbaar wel”! Op veler verzoek, vloog Stephanie Kelton dan ook de wereld over, om er over te vertellen.

 

“Biden Has Adopted MMT” gaf Stephanie daarbij verheugt aan. Inderdaad, Biden gaf bij de “Inflation Reduction Act” aan; “dat het de burger niets zou kosten”.

 

Ook Frans Timmermans, is into MMT. Hij declameert: “Geen Nederlander die wil werken hoeft werkloos te zijn”. Wij zijn voor een basisbaan tegen minimumloon”. (Deze zinnen komen 1op1 uit het grote MMT-boek).

 

-MMT heeft gelijk

MMT heeft grotendeels gelijk; in het beschrijven hoe het monetaire systeem werkt.

 

Echter nu de officiële CPI in 2 jaar tijd met 20% is gestegen, is MMT minder populair. In artikel (11) spreek ik over een Helikopter-economie.

 

A) Een begroting beperkt de overheid

Zonder een beperkende begroting krijgt een overheid onbeperkte bestedingsbevoegdheden, die al dan niet verstandig worden gebruikt.

 

MMT lijkt wat dat betreft een beetje auf die “socialistische heilstaat” uit artikel (11). In de DDR bepaalde de staat ook de productie (en de prijzen).

 

De geschiedenis laat ook zien dat overheidsfunctionarissen niet wijzer of minder eigenbelang hebben dan wie dan ook. Een munt is slechts zo sterk als het vertrouwen dat erin wordt gesteld. Het wegnemen van  waarborgen, opent de kans op minder goede uitkomsten.

 

B) The Internal order and disorder cycle

MMT past uitstekend binnen Fase 5 van the Long Term Debt and Political Cycle. De elementen zelfgenoegzaamhed en decadentie spelen in deze fase een belangrijke rol.