Marcoeconomics

Linkedin Article  (dutch)

(17) Volgens het AD is de economie sinds 2002 flink gegroeid, klopt dit?

Volgens de economieredactie van het AD en diverse Dagbladen is de economie sinds 2002 flink gegroeid.

https://www.ad.nl/economie/nederlandse-economie-voor-het-eerst-meer-dan-1-biljoen-euro-waard~a97f8229/

-> ) Citaat:

"De Nederlandse economie voor het eerst meer dan 1 biljoen euro waard.

Dat betekent dat de waarde van de Nederlandse economie in elf jaar tijd is verdubbeld. In 2002 bedroeg het bbp nog zo’n 500 miljard euro. Sindsdien is de economie flink gegroeid. Alleen in 2009 (kredietcrisis) en 2020 (coronacrisis) was er sprake van krimp. In 2021 en 2022 herstelde de economie zich met een groei van respectievelijk 6,2 en 4,3 procent ruimschoots van de pandemie".

 

Klopt dit? Of is het BNP in de tijd vergelijken appels met peren vergelijken? (Artikel (2)).

 

A) In Goud en Koffie is de economie gekrompen.

Bij een geldontwaarding van 8% (Goud) is de economie flink gekropen (60%)
Bij een geldontwaarding van 4% (Koffie) is de economie gekropen (5%)

   

B) Debasement en inflatie zijn complexe fenomenen.

Debasement (geldontwaarding) leidt niet altijd direct tot CPI-Inflatie. De extra gecreëerde getalletjes kunnen bijvoorbeeld eerst naar Assets (aandelen, huizen, BTC), het redden van banken of naar niet-productieve overheidsbestedingen (oorlog) vloeien. Alvorens het omslaat in CPI-Inflatie. Het fenomeen is complex, zelfs de hyperinflatie van Weimar Germany kende periodes van deflatie.

 

 Goud is forward looking. Door de volatiliteit heen kijkend, zit in goud al verdere debasement en risico op financial distress verdisconteerd (Artikel (2)).

 

-> ) De stelling klopt helaas niet. De economie lijkt sinds 2002 niet gegroeid.
Bij een geldontwaarding van 4%, is er krimp.


Daarbij is de wereldwijde economie in de Coronatijd met 13.000 miljard gestimuleerd. In Nederland zijn er on top of that 50.000 ambtenaren bijgekomen. Prof. Dr. Gunther Schnabl heeft het over “zu viel Staats- und zu wenig Marktwirtschaft”. Artikel (11) spreekt over een Helikopter-economie. In 2021 en 2022 herstelde de economie helaas ook niet, dus ook onjuist.
14,4 % CPI-inflatie -/- 10,7% "groei"= -/- 3,7%, krimp. Dat heet recessie. Wel met volledige werkgelegenheid, dat is wel positief.

De debasement(geldontwaarding) in die periode was rond de 25%.

 

-> ) De brede welvaart (the internal order and disorder cycle)

Een ander belangrijk criterium voor groei is de brede welvaart. De gecreëerde inflatie is gunstig voor schuldenaars zoals de staat en “the haves”. Echter de benadeelde van deze rijkdom verschuiving zijn “the have-nots”. Zij worden in koopkracht gesqueezed en verarmd. Historisch leidt dit tot tweespalt en disorder (Artikel (10)).