Marcoeconomics

Linkedin Article  (dutch)

(2) Hoe informatief is het BNP-cijfer eigenlijk?

Is het BNP (Bruto Nationaal Product) in de tijd vergelijken eigenlijk wel informatief, of is het appels met peren vergelijken?

Bijvoorbeeld

 1) Is een Sugar High Helikopter-economie met een “Normale” economie te vergelijken?

 

Corona

Met Corona is er 13.000 miljard, vooral in de vorm van helikoptergetalletjes over de economie gestort. Ja dan krijg je, los van inflatie, een groei in BNP en een zeer krappe arbeidsmarkt. Is dit dan een positieve ontwikkeling? Want is er genormaliseerd eigenlijk wel sprake van groei en een krappe arbeidsmarkt?

 

Weimar Germany

Als extreem voorbeeld: In Weimar Germany had je normaliter 10.000 faillissementen per jaar. Op het hoogtepunt van de gelddrukkerij waren dat er slechts 169. Er was niet aan mensen te komen. Het BNP groeide enorm, de beurs steeg meer dan enorm. Veel mensen, vooral in het begin, waren erg enthousiast en dachten gezien de cijfers, dat het erg goed ging. Dit glorieuze gevoel verminderde toen de boodschapjes echt heel “duur” werden.

 

Amerika

Amerika heeft nu met 4,9% de grootste groei sinds 2021. Dit “succes” noemt Biden; Bidenomics. Sven Hendrich reageert daarop op X: “Run a 3 Trillion Deficit & we have 8% GDP growth” Amerika heeft in 2023 een begrotingstekort van 6,4%, dat is 1.700 miljard en dit tekort blijft maar oplopen. Onlangs gaf notabene FED Chairman Jerome Powell aan “the US fiscal path is unsustainable”.

Wat zegt het BNP-cijfer in deze context?

 

 

2) Waar staat de economie in The Long Term Debt Cycle?

 Aan de start van de cycle is er weinig schuld, zijn er sterke markten en financiële instellingen, zijn er productieve investeringen is er gezonde groei. Daarbij zijn er weinig interne en externe conflicten.


Daarentegen aan het einde van de cycle, is er veel schuld, zijn de markten en financiële instellingen zwak, zijn er met name niet-productieve investeringen (decadentie) en is er (zonder deficit spending) een zwakke reëel groei (stagflatie). Bovendien zijn er toenemende interne conflicten, het gat tussen the “haves” and the “have-nots” wordt steeds groter en er zijn steeds meer externe conflicten, van economische conflicten tot aan harde oorlogen toe.

Wat zegt het BNP-cijfer in deze context?

 

Oplossing: Het BNP (als gedachte-model) normaliseren.

Dan krijg je wellicht een beter informatief, forward looking instrument.

 

Corrigeer het BNP voor:  1. Debasement  - 2. Helikoptergeld - 3. The cost of financial distress

 

1*   De reële Asset- en CPI-inflatie. 

2*   Buitennissige overheidsuitgaven /stimulering

3*   Risico op late cycle distress (“Black Swans”, fire sales, credit crunches, devaluations enz.) 

 

Het BNP-genormaliseerd zou dan een heel andere uitslag kunnen geven als het BNP.

Dit zou kunnen lijden tot een ander bewustzijn, ander inzichten en wellicht meer risicogewogen, forward looking, beleid.