Marcoeconomics

Linkedin Article  (dutch)

(6) Is het monetaire systeem een Ponzi scheme?

Boek: Principles For Navigating BIG DEBT CRISES Ray Dalio

 

In het boek Principles For Navigating BIG DEBT CRISES beschrijft Ray Dalio; dat het monetaire systeem gelijk is aan een Ponzi scheme.

Dat wil zeggen dat de centrale banken steeds getalletjes in de computer moeten bij-typen om het systeem in stand te houden. Als er een crisis is, fungeert de centrale bank als lener of koper of last resort om met nieuw gecreëerde getalletjes (liquiditeit) het systeem “te redden” (Zie artikel (5)).

 

Het is als een “game of musical chairs” als de muziek stopt, zijn er te weinig stoelen. De centrale bank moet dan stoelen; “liquiditeit injecteren” middels QE.

 

-> Bijvoorbeeld; Het Financieel Dagblad op: 11 oktober 2022:

“De Britse centrale bank gaat voor dagelijks voor £5 mrd aan staatsobligaties opkopen in een poging om paniekverkopen, 'fire sales' genaamd, op de obligatiemarkt tegen te gaan. Daarmee hoopt de Bank ineenstorting van de markt voor Britse staatsobligaties (£2100 mrd) te voorkomen.”

 

Zo zijn er in de USA in 2023 al 6 banken gered, met meer getalletjes (299 miljard) als in de crisis van 2008. 

In Europa is Credit Suisse voor totaal 209 miljard “gered” (dat zijn 23.400 getalletjes per Zwitser) 

 

Het nadeel is van werkwijze is dat:

  1. “Geld” steeds minder waard wordt. (Dit is met name een nadeel voor de have not’s)
  2. Er steeds meer schulden worden gecreëerd. (Met het euro-dollarsysteem hebben we vanaf 1950 een fractioneel reserve-systeem op een fractioneel reserve-systeem gebouwd)
  3. Het belangrijkste informatiesysteem: PRIJS onklaar wordt gemaakt.

 

Er zijn er nu zoveel schulden dat deze nooit allemaal kunnen worden omgezet in “geld” laat staan in goederen en diensten.

 

Volgens Ray Dalio maakt dit: “Holding Debt Assets; “A ticking time bomb”.